Bedrijfsovernames mislukken. Maatschappelijke kapitaalvernietiging!

bedrijfsovernameOndernemers die zich oriënteren op de verkoop van hun bedrijf moeten beter begeleid worden bij bedrijfsovername. Dat geldt vooral voorafgaande de verkoop van hun bedrijf. Want door het grote aantal mislukte bedrijfsoverdrachten ontstaat in Nederland ongeveer een miljard aan kapitaalverlies. 

Onvoldoende voorbereiding van bedrijfsovername leidt tot teleurstellende resultaten. Niet alleen wordt daardoor de verkoper tekort gedaan. Maar ook lijdt de onderneming onder een slechte voorbereiding van de verkoop van het bedrijf.

Het aantal bedrijfsoverdrachten in 2011 is naar schatting 23.535. Dit schat Lex van Teeffelen in zijn onderzoek “De effecten van opheffingen en bedrijfsoverdrachten op de Nederlandse economie“.

Het aantal mislukte bedrijfsoverdrachten – meer dan 10.000 – zorgt voor een jaarlijks verlies van 50.000 tot 55.000 banen. Maar ook: 2,4 tot 3,2 miljard euro aan omzetderving en 0,88 tot 1,3 miljard euro aan kapitaalverlies.

‘Gezien de impact van onterechte opheffingen en de nog grotere effecten van mislukte bedrijfsoverdrachten op de Nederlandse economie, lijkt het verstandig verkopende ondernemers beter te ondersteunen voor en tijdens de verkoop van hun bedrijf’. Zo luidt het advies van Van Teeffelen.