Sterke groei fusie en overname in de US

fusie en overnameDe Financial Times rapporteert een snelle toename van fusie en overname in de Verenigde Staten. De totaal dealwaarde in mei was $ 243 mrd. Als deze trend zich doorzet zal 2015 een recordjaar worden.  Een verbetering van maandrecords uit 2007 en 2000.

Als oorzaak wordt gezien de lage rente. Dat heeft zo een katalyserende werking door leverage. Dit versterkt de rentabiliteit op het eigen vermogen. Of deze trend zich zal doorzetten wordt nog spannend. In september wordt weer een stijding van de rente verwacht. Dat zal dus weer een remmende werking kennen.

Fusie en overname Nederland

Spannend is ook de effecten op de fusie en overname markt in de EU. Enerzijds lijkt een fusie en overname golf onvermijdelijk door een inhaaleffect. Anderzijds blijven banken terughoudend door aangescherpte kapitaaleisen (Basel III). Maar ook private equity fondsen blijven kritisch in hun beoordeling van fusie en overname targets.

Auteur: Peter Schuitmaker

Peter Schuitmaker is specialistisch adviseur voor bedrijfsoverdracht, bedrijfsovername, bedrijfsopvolging en bedrijfsfinanciering